Cursus linguae latinae ad usum pharmaciae studentium - Vallová, Eleonóra; Univerzita Komenského v Bratislave. Farmaceutická fakulta (Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2022)
Učebnica obsahuje: 1. gramatickú časť (fonetické pravidlá, pravidlá tvorby odborných termínov, tvaroslovie a vetnú skladbu v rozsahu, ktorý umožní poslucháčom čítať aj súvislejšie texty, čím budú motivovaní trvalejšie a efektívnejšie si zapamätať odbornú terminológiu); 2. cvičenia, ktorých účelom bude overenie, upevnenie a kontrola nadobudnutých poznatkov; 3. slovník obsahujúci odborné termíny z cvičení, na základe sémantického hľadiska charakterizované ako farmaceutické, botanické a medicínske názvy, a na základe morfologického hľadiska ako základné a odvodené slová; 4. stručnú kapitolu z dejín liečiteľstva, sústreďujúcu sa predovšetkým na osvetlenie raných etáp jeho vývinu: poslucháči si vďaka nej majú vedieť zasadiť súčasné poznatky do širšieho sociálno-historického rámca; 5. chronológiu významných vedeckých osobností a ich objavov; 6. receptúrne skratky a ich rozpis; 7. krátke sentencie, ktoré prenikli do povedomia európskej vzdelaneckej vrstvy (ako zrnká antickej múdrosti).
Bibliogr. odkazy
Slovníky
Keywords: jazyk (reč); slovníky ako téma; vzdelávanie farmaceutov, sústavné; jazyk latinský; učebnica; príklady a cvičenia