Sebasúcit a sebakritickosť : psychometrická analýza meracích nástrojov - Halamová, Júlia; Kanovský, Martin; Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK (Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2017)
Cieľom tejto monografie je preložiť a overiť psychometrické vlastnosti existujúcich nástrojov na meranie sebakritickosti, sebapotvrdenia a sebasúcitu ako hlavného konštruktu na ďalší výskum v našej proviniencii. Jednotlivé kapitoly monografie sú venované overovaným nástrojom: Škála foriem sebakritickosti a sebapotvrdenia/The Forms Of Self-Criticising/Attacking & Self-Reassuring Scale, Škála sebasúcitu/ The Self-Compassion Scale, Škála úrovní sebakritickosti/The Levels of Self-Criticism Scale a Škály sebasúcitu a sebakritickosti/Self-Compassion and Self-Criticism Scales. V nasledujúcich kapitolách sú postupne uvadzané výsledky zo psychometrickej analýzy, deskriptívnej analýzy položiek, analýzy reliability, IRT faktorovej štruktúry, analýzy odlišného fungovania položiek, Mokkenovej analýzy škálovateľnosti a analýzy validity, regresnej analýzy či noriem k príslušným škálam. Pri analýze jednotlivých nástrojov je vždy používaná krížova validizácia t. j. rozdelené boli vzorky na štandardizačnú a validizačnú, čo prispieva k väčšej validite zistených výsledkov. V úvode monografie sú zároveň krátko zadefinované konštrukty sebakritickosť, sebasúcit a sebapotvrdenie, uvedený stručný prehľad ich najznámejších teoretických vysvetlení a v prílohe nájdete menované nástroje s inštrukciou, položkami i spôsobom skórovania.
Bibliogr. odkazy
Skratky
Keywords: súcit so sebou samým; sebahodnotenie; sebaobraz; psychometria; škály psychiatrické posudzovacie; sebakritika