Nudging towards health - Kovács, Radek; Ochrana, František (Praha : Charles University - Karolinum Press, 2023)
Behavioral economics sees “nudges” as ways to encourage people to re-evaluate their priorities in such a way that they voluntarily change their behavior, leading to personal and social benefits. This book examines nudging as a tool for influencing human behavior in health policy. The authors investigate the contemporary scientific discourse on nudging and enrich it with an ontological, epistemological and praxeological analysis of human behavior. On the basis of detailed analyses of the literature and a systemic review, nudging tools are defined in the paradigm of prospect theory. In addition to the theoretical contribution, the book also examines and offers suggestions on the practice of health policy regarding obesity, malnutrition, and especially type 2 diabetes mellitus. ---------- Behaviorálna ekonómia chápe „pošťuchovanie“ ako spôsoby, ako povzbudiť ľudí, aby prehodnotili svoje priority tak, aby dobrovoľne zmenili svoje správanie, čo vedie k osobným a spoločenským výhodám. Táto kniha skúma nudging ako nástroj ovplyvňovania ľudského správania v zdravotnej politike. Autori skúmajú súčasný vedecký diskurz o nudgingu a obohacujú ho o ontologickú, epistemologickú a praxeologickú analýzu ľudského správania. Na základe podrobných analýz literatúry a systémového prehľadu sú nástroje nudgingu definované v paradigme prospektovej teórie. Okrem teoretického prínosu kniha skúma a ponúka aj návrhy na prax zdravotnej politiky v oblasti obezity, podvýživy a najmä diabetes mellitus 2. typu.
Bibliogr. odkazy
Res. angl.
Keywords: motivácia; pohnútka; povzbudenie, psychológia; správanie a mechanizmy správania; zdravie; strava, stravovanie a diéty; učebnica