Terminologia medica graeco-latina : učebnica grécko-latinskej klinickej terminológie pre zubné lekárstvo - Rollerová, Anna; Ricziová, Beata; Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2021)
Medicínska terminológia sa formovala od vzniku samotnej medicíny. Jej základom sa stali klasické jazyky latinčina a gréčtina. Medicínsku terminológiu tvoria dve základné zložky: 1. „Terminologia anatomica" - anatomická nomenklatúra schválená Medzinárodným kongresom anatomickej terminológie FCAT v roku 1998, (80 percent latinských výrazov, zvyšok gréckych), 2. klinická lekárska terminológia - jazykovo a formálne nejednotná; z väčšej časti ju predstavujú latinizované grécke výrazy, menej latinské, arabské, v poslednom čase anglické a veľký počet eponým. Latinská medicínska terminológia, a teda aj klinická stomatologická terminológia sprostredkúvajú študentom poznatky aj z iných medicínskych subdisciplín, ako napr. foniatrie, pediatrie, patológie, oftalmológie, neurológie, psychiatrie, otorinolaryngológie a i. Z tohto dôvodu je slovná zásoba predkladanej učebnice koncipovaná na základe výberu z viacerých klinických odborov, s ťažiskom na lexiku získanú z excerptov zo stomatologických publikácií a publikácií zameraných na maxilofaciálnu chirurgiu.
Bibliogr. odkazy
Skratky
Slovníky
Keywords: lekárstvo zubné; terminológia ako téma; jazyk latinský; jazyk grécky; učebnica; príklady a cvičenia