Ako funguje mozog - Ličková, Zora (IKAR, 2024)
Skutočne sa mozog mužov a žien natoľko líši? Prečo tínedžeri rebelujú a sú vznetliví? Podarí sa čoskoro prepojiť naše mozgy prostredníctvom cloudu? Táto kniha vychádza z najnovších výskumov a prevedie vás širokým spektrom otázok, od pamäti a osobnosti až po emócie a komunikáciu. Vysvetľuje, ako mozog neustále a nepozorovane pracuje na regulácii srdcového pulzu a dýchania, ako zbiera informácie na vytváranie vnemov zraku, sluchu, čuchu, chuti a dotyku, či ako sa tvorí naša osobnosť a vedomie. Približuje tiež, ako vznikajú rôzne psychické či funkčné poruchy, od autizmu až po schizofréniu. A to všetko pomocou jasných, zrozumiteľných a ľahko pochopiteľných grafických znázornení. Kniha je plná fascinujúcich faktov a vysvetľuje komplexné procesy, ktoré prebiehajú v ľudskom mozgu.