Očkování v otázkách a odpovědích : všechno, co chcete a potřebujete vědět o vakcínách - Beran, Jiří, 1960- (Praha : mladá fronta, 2023)
Problematika vakcinace v podání oceňovaného lékaře. Jak funguje očkování a kam až sahá jeho historie? Jaké můžou mít vakcíny vedlejší účinky a proč bylo tolik povyku okolo očkování proti covidu? Srozumitelné odpovědi na tyto a mnoho dalších praktických otázek nabízí Jiří Beran, uznávaný vakcinolog a odborník na tropickou medicínu. Poznejte problematiku vakcinace ze všech úhlů a čistě na základě vědeckých poznatků! Publikace obsahuje i výčet v Česku dostupných vakcín či očkovací plány. Očkování zachránilo miliony lidských životů. Když skotský lékař Edward Jenner použil na konci 18. století strupy kravských neštovic pro boj s lidskými pravými neštovicemi a jeho metoda se osvědčila, možná ani netušil, u zrodu jakého objevu stál. Od té doby vývoj velmi pokročil. Zrychlil zejména v období pandemie covidu-19. Vakcína proti této nákaze vyvolala mnoho vášnivých diskuzí a rozdělila společnost na dva tábory – příznivce a odpůrce. Autor, profesor MUDr. Jiří Beran, se v knize věnuje tématu očkování bez emocí a srozumitelně odpovídá na otázky týkající se nejen vakcín proti covidu-19, ale i povinného či cestovního očkování a vysvětluje vše, co je s problematikou spojené a zajímá širokou laickou veřejnost.
Bibliogr. odkazy
Terminologický slovník
Keywords: očkovanie povinné; vakcinácia; vakcíny; vakcíny proti COVID-19; cestovanie; choroby cestovné; účinky liekov vedľajšie a nežiaduce reakcie liekov; príručka