Mámo, táto, a co já? : o rozvodech s pediatrem Milošem Velemínským - Karásková, Ivana; Velemínský, Miloš, 1936-2024 (Praha : Stanislav Juhaňák - TRITON, 2023)
Dětství je zásadní etapou každého života, a pokud dítěti v prvních letech chybí milující osoba, poznamená to jeho psychický vývoj. Tuto skutečnost si profesor Miloš Velemínský mnohokrát ověřil v průběhu dlouhé praxe pediatra. V jeho pojetí totiž medicína nepředstavuje jen péči o tělo. Díky mimořádné empatii a s přispěním přátel se mu podařilo shromáždit řadu autentických příběhů, jejichž malí protagonisté šťastné dětství neměli. Často se stali bezmocnými oběťmi partnerských bitev a jejich osudy jsou pro ostatní mementem. Vypovídají o tom, kam až může zajít rozvodová či rozchodová zášť a jaké škody páchá na dětské duši.
Keywords: Velemínský, Miloš, -- 1936-2024; príbehy osobné, ako téma; rozvod; trauma psychologická; konflikt rodinný; vzťahy rodinné; starostlivosť o dieťa; starostlivosť pestúnska; dieťa v ústavnej starostlivosti; dieťa; práce populárne; interview