Život v době robotů : jak udržet vládu nad AI a zachovat svět pro lidi : sapiens roboticus - Vavruška, Dalibor (Praha : GRADA, 2024)
Jak se má lidstvo vyrovnat s umělou inteligencí? V zájmu prosperity musí AI sloužit jednotlivcům, nikoli naopak. Čelíme jednomu z největších dilemat v historii – jak využít potenciál umělé inteligence a přitom zajistit, že člověk zůstane člověkem. AI sice mnoho věcí zvládne lépe než my, časem si ale začne žádat naši neomezenou důvěru. Jenže tu už jsme dali jeden druhému, státům, institucím, vyšším principům. Máme se nyní zcela svěřit AI založené na „objektivní racionalitě“ – a dopustit tak, aby byla naše civilizace zásadně přetvořena? Za pohodlí zaplatit ztrátou identity, kultury i lidských citů? Autor v knize představuje trochu odlišnou vizi, kterou nazývá AI pro lidi – AI 4P. Hnací silou pokroku není vždy revoluční́ sociální́ změna – ta ostatně podle bratří́ Čapků plodí́ násilí́ – ale často jsou to změny postupné, způsobené novými technologiemi ve službách jednotlivců. Mozek, včetně rozumu, emocí, ideálů i intuice, zůstane nenahraditelnou autoritou chránící naše evoluční zájmy. Jedině tak může náš život zůstat opravdovým příběhem pokusů a omylů, výher i ztrát.
Keywords: inteligencia umelá -- trendy -- etika; robotika; rozvoj priemyselný; humanizmus; prognostika; práce populárne