Tělovýchovné lékařství - Pastucha, Dalibor (Grada Publishing, 2024)
Kniha je určena pro pregraduální a postgraduální vzdělávání v oboru tělovýchovné lékařství, jehož základní náplní je tělesná a sportovní aktivita člověka v diagnostice, léčbě i prevenci. Zcela přepracované a rozšířené vydání knihy, která vyšla před deseti lety, přináší aktuální údaje týkající se fyziologie a genetiky tělesné zátěže, sportovního tréninku, výživy a regenerace, sportovní ortopedie a traumatologie. Samostatné kapitoly jsou věnovány psychologickým aspektům sportovního výkonu, problematice fyzické aktivity při různých onemocněních, pohybu v dětském věku, dopingu, transgender sportovců a sex testů ve sportu. Publikace nabízí ucelený pohled na problematiku zdraví a sportu se zohledněním možných rizik a benefitů pravidelné pohybové aktivity také pro prevenci nejběžnějších civilizačních onemocnění.