Prekonanie osamelosti & transformácia utrpenia na prospievanie : AEDP 2.0 : accelerated experiential dynamic psychotherapy : zrýchlená zážitková dynamická psychoterapia - Fosha, Diana (Vydavateľstvo F, 2024)
Kniha aktualizuje klinické sprevádzanie a teóriu zrýchlenej zážitkovej dynamickej psychoterapie (AEDP), prístupu, ktorý poskytuje pacientom a pacientkam korektívne emocionálne a vzťahové zážitky, čo následne mobilizuje pozitívne zmeny v ich neuroplastickom mozgu. AEDP terapeuti a terapeutky chápu psychopatológiu ako následok osamelosti zoči voči zaplavujúcim emóciám a ako vedľajší produkt vnútorných pracovných modelov. Tie sa vyformovali na základe zneisťujúcich vzťahových skúseností v detstve a vplývajú na adaptívne fungovanie v dospelosti. Cieľom AEDP je byť terapeuticky prítomný pri pacientovi/tke a jeho/jej emocionálnej bolesti a viesť ich, aby mali nový zážitok - dobrý zážitok - a tým prebudovali pamäť a kapacitu reflektovať. Aktualizácie AEDP prístupu (prehupli sa do svojej druhej verzie alebo „2.0") zužitkovali nové zistenia z odboru afektívnej neurovedy na to, aby podporili uzdravenie a transformáciu. Autori a autorky ukazujú silu zážitkovej práce so zameraním na vzťah tým, že zdieľajú ukážky a analýzy prepisov terapeutických stretnutí. V každej kapitole sa venujú odlišnému aspektu modelu AEDP, aby ukázali, ako môže byť emocionálne utrpenie transformované na adaptívne fungovanie, dokonca aj u jedincov, u ktorých bolo prítomné zanedbávanie, zneužívanie a komplexná trauma.