Průvodce mozkem : neuroanatomie : pro neurology, neurochirurgy a pro studium anatomie na lékařských fakultách / II. Anatomie drah míchy, mozečku a mozkového kmene - Němcová, Veronika; Concepción S., Ingrid J.; Bartoš, Robert, 1974- (Jessenius., 2024)
Průvodce mozkem II. díl navazuje na předchozí knihu, která již popsala anatomii drah mozkové hemisféry a kopíruje její formát. V první kapitole však poskytuje odpovědi na otázky o smyslu křížení mozkových drah a popisuje uspořádání nervových systémů živočišné říše, čímž může zaujmout i širší čtenářskou obec ve smyslu popularizace neurověd. V dalších kapitolách opět spojuje mikrofotografie anatomických preparátů se základy anatomie a funkce důležitých struktur – tentokrát mozkového kmene, míchy a mozečku. Vznikla opět v těsné spolupráci neurochirurgů a anatomů a svým cílem spojuje začínající (mediky) i pokročilé (neurology, neurochirurgy) neurovědce. Zcela mimořádná je kapitola detailně popisující a fotograficky dokumentující vnitřní disekční anatomii mozkového kmene metodou dle profesora Klinglera, jejíž autorkou je dr. Ingrid Concepción z Panamy a také atlas bezpečných vstupů do mozkového kmene i popis anatomie mozečkové hemisféry. Proto by neměla chybět v knihovně žádného neurochirurga, kterého jistě obohatí i kazuistiky operací nádorů, respektive kavernomů mozkového kmene i míchy, popsané zkušenými operatéry. Ti svůj text opět doprovázejí operačními fotografiemi a můžete se s nimi ponořit do světa, kde technická chyba v rozsahu zlomku milimetru znamená pro pacienta špatný výsledek a pro chirurga enormní frustraci. Poslední tři kapitoly shrnující anatomii míchy, mozkového kmene a mozečku jsou vhodné jak pro mediky k přípravě na zkoušku z anatomie či opakování neuroanatomie před zkouškami z fyziologie, neurologie a neurochirurgie, tak i pro začínající neurology, neurochirurgy a postgraduální studenty neurověd. Kniha je věnována památce našeho předního neuroanatoma - profesora MUDr. Pavla Petrovického, DrSc.