Parazitológia : pre všeobecných lekárov - Ondriska, František, 1952-; Boldiš, Vojtech; Reiterová, Katarína (RAABE, 2024)
Ešte nedávno sme tvrdili, že parazity v našich podmienkach nemajú výrazný vplyv na zdravie obyvateľstva, no dnes to už neplatí. Určite ste sa aj vo svojej praxi stretli so závažnými ochoreniami ľudí, ktorých pôvodcovia sa vplyvom globálnych zmien dostali na naše územie, kde sme ich predtým nemali. Iní sa infikovali pri cestách do endemických oblastí výskytu, akými sú malária, leishmanióza a podobne. Zaznamenávame nárast tzv. oportunistických parazitóz v súvislosti s narastajúcim počtom pacientov s imunodeficienciami. Aj tieto problémy sú obsiahnuté v druhom vydaní publikácie. Príručka predstavuje súhrn tkanivových a gastrointestinálnych parazitóz, ich výskyt na Slovensku aj inde vo svete, prenos infekcie, diagnostiku, liečbu a preventívne opatrenia. Tento manuál predstavuje komplexného pomocníka z odboru parazitológie pre všeobecných lekárov v ich každodennej praxi.