Přístupy v arteterapii : teorie a technika - Rubin, Judit Aron (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2024)
Kniha představuje základy oboru a arteterapeutickou praxi. S pomocí názorných příkladů aplikace různých psychoterapeutických přístupů na arteterapii nám spolu s dalšími významnými autory představuje množství terapeutických možností, dává čtenářům příležitost pochopit řadu teoretických konstruktů a vybrat si ty, které jim v jejich práci vyhovují nejlépe. Každá z pěti částí zkoumá arteterapii z pohledu jednoho z hlavních psychologických a psychoterapeutických směrů. První část se věnuje psychodynamickým přístupům včetně freudiánské a jungiánské perspektivy. Druhá část nahlíží na arteterapii z hlediska humanistického přístupu včetně pohledu fenomenologie a Gestalt terapie, zatímco třetí část představuje přístupy psycho-edukační z hlediska kognitivní, behaviorální a vývojové psychologie. Čtvrtá část se zabývá systemickými přístupy v rodinné a skupinové arteterapii a v páté části se jednotliví autoři věnují různým integrativním přístupům. Na kazuistických příkladech a prostřednictvím téměř stovky obrázků je čtenářům názorně předvedena teorie v praxi. Arteterapeutická praxe je složitý a tvořivý proces, a proto vyžaduje znalost mnoha teoretických přístupů a využití rozličné řady nástrojů. Kniha Přístupy v arteterapii představuje pro každého terapeuta základní zdroj při sestavování určitého arzenálu teoretických a terapeutických postupů a umožňuje mu vytvořit si svůj vlastní přístup k arteterapii.