Alergie a my : naše podrážděná těla v měnícím se světě - MacPhail, Theresa; Blahynka, Roman (Brno : Host, 2024)
Lidská imunita nás chrání před vším možným — dokud se neobrátí proti nám samým. Až čtyřicet procent světové populace trpí nějakou formou alergie. Toto číslo však rok od roku roste, a navíc se objevují nové typy alergických látek i reakcí. Z alergií se tak stává civilizační nemoc, která bude trápit stále větší počet lidí a více zatěžovat zdravotnické systémy. Kniha Alergie a my hledá příčiny tohoto nárůstu alergií — a zároveň vysvětluje, co to přesně alergická reakce je, proč lidské tělo občas reaguje tak podrážděně a s jakými změnami ve společnosti, životním prostředí i klimatu toto podráždění může souviset. Pátrání vede do lékařských ordinací, biologických laboratoří i obyčejných domácností a ukazuje, na jaké změny a podněty lidská imunita reaguje, jestli se s alergií dá něco dělat a jaký je výhled kýchavého, uslzeného a svědícího lidstva do budoucna.
Register
Keywords: hypersenzitivita; systém imunitný; farmakoterapia; štýl životný; práce populárne