Narativní psychoterapie - Freedman, Jill, 1951-; Combs, Gene (portál, 2024)
Kniha představuje základní informace o narativním přístupu v psychoterapii. Ten je založen na teorii sociálního konstrukcionismu a chápe výpovědi klientů v terapii jako příběhy, které konstituují lidskou zkušenost. Autoři zprvu popisují své filozofické zázemí, poté přinášejí vlastní příběh toho, jak se dostali k narativní perspektivě. Věnují se podrobně narativním metodám – zejména dekonstrukci a rozvíjení klientova příběhu tak, aby to u něj rozvíjelo pocit, že může ovlivnit, jak prožívá a vnímá vlastní život. Cílem je vytvořit alternativní pohledy na vlastní příběh a možnost si mezi nimi volit, jak bude člověk chápat sám sebe. Tyto vybrané příběhy může klient v životě upevňovat pomocí různých dokumentů, oslav a rozhovorů, a tím měnit, jak samy sebe chápou celé rodiny a komunity. Metodologické úvahy jsou ilustrovány příklady z praxe – přepisy částí konzultací a podrobnými kazuistikami. Závěr knihy se zabývá otázkami etiky v rámci narativní psychoterapie.