Praktická arteterapie : metody a aktivity - Lhotová, Marie; Perout, Evžen (portál, 2024)
Hlavním záměrem knihy je ukázat využití výtvarné tvorby v řadě různých oblastí tvořivé práce s lidmi, a to jak při individuální, tak skupinové práci. První část knihy se věnuje teoretickým základům arteterapie, další je zaměřena na konkrétní způsoby a témata práce s expresivním projevem. Nabízené činnosti shrnují dlouholeté zkušenosti autorů. Nejsou jen přehledem arteterapeutických technik, ale odkazují na přístup k tvořícímu člověku s ohledem na úkoly, které má v životních fázích plnit, a na rizika vznikající v případě, že se je plnit nedaří. Uváděné způsoby práce a techniky mohou být využity v klinické oblasti a poradenství, ale i ve výchovně-pedagogických aktivitách, v sociální práci i v artefiletických činnostech při výtvarné výchově. Nechybí vysvětlení účinných faktorů při redukci obtíží pacientů/klientů, např. při zpracovávání konfliktu, traumatu, krize či dekompenzaci psychického onemocnění. K tomu jsou využity kazuistické příklady a zejména obrázky sloužící názorné představě čtenářů.