Neurorehabilitace - Řasová, Kamila (Univerzita Karlova, 2024)
Publikace je cenná svým širokým záběrem. První tři kapitoly sepsal významný český neurolog a kineziolog František Véle. Jsou věnovány porozumění pohybu, komunikaci s nemocným a předpokladům zdárného výsledku neurorehabilitačního procesu. Základem knihy je text věnovaný současným trendům v rehabilitaci od kolektivu současných autorů. Shrnuje aktuální doporučení Světové zdravotnické organizace a popisuje Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví. Zamýšlí se nad filozofickými aspekty terapeutického přístupu. Představuje základní kategorie fyzioterapeutických intervencí - podrobně jsou popsány principy a klíčové terapeutické prvky. Popisuje neurofyziologické mechanismy fyzioterapie - možnosti neuroplasticity a neuromodulace. Podrobně se věnuje dýchání a problematice bolesti. V závěru se text zabývá organizací, zdravotnickou legislativou a úhradami zdravotních služeb.