Hypersenzitivní reakce na léky - Sedláčková, Lenka (Praha : Grada Publishing, 2024)
Nežádoucí reakce na léky jsou časté. Z toho hypersenzitivní reakce se vyskytují u 1–15 % hospitalizovaných pacientů. Klinický průběh je pestrý, od mírných až po život ohrožující reakce. Volba náhradní medikace může být obtížná pro možnou zkříženou reaktivitu nebo pro mnohočetné polékové reakce. Pacienti označení nesprávnou diagnózou hypersenzitivní reakce na léky jsou zbytečně léčeni náhradní medikací, která nemusí být nejúčinnější. Tato kniha poskytuje přehled o epidemiologii, imunopatologii, klinických projevech, diagnostických postupech a léčbě včetně indukce dočasné lékové tolerance (tzv. desenzitizace) u indikovaných pacientů. Ve speciální části jsou probrány nejčastější lékové skupiny, u kterých se hypersenzitivní reakce objevují (antibiotika, nesteroidní antirevmatika včetně kyseliny acetylsalicylové, lokální anestetika, nízkomolekulární hepariny, biologická léčba, cytostatika a perioperační medikace). Z vyšetřovacích látek je pozornost věnována kontrastním látkám. Také jsou probrána specifika hypersenzitivní reakce v dětském věku, v graviditě, u autoimunitních a nádorových onemocnění. Výsledkem alergologického a imunologického vyšetření je vydání průkazu alergika s jednoznačným uvedením léků zakázaných a náhradní medikace. Kniha je určena širokému spektru lékařů (praktičtí lékaři, specialisté) a má charakter postgraduálního vzdělávání. Pro specialisty z oboru alergologie a klinická imunologie jsou v knize uvedeny podrobné návody k diagnostice a léčbě včetně desenzitizačních protokolů pro jednotlivé lékové skupiny.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Keywords: hypersenzitivita lieková -- epidemiológia -- patológia -- diagnostika; hypersenzitivita lieková -- terapia; anafylaxia; desenzibilizácia imunologická; prípravky farmaceutické; obraz klinický