Dětská hematologie - Šrámková, Lucie, 1973-; Starý, Jan, 1952-; Pospíšilová, Dagmar (GRADA Publishing, 2024)
Monografie zabírá celou šíři oboru se zaměřením na diferenciální diagnostiku a praktické aspekty péče o pediatrické pacienty. Kapitola o fyziologii a patofyziologii krvetvorby objasňuje mechanismy onemocnění, která se uplatňují v celém dětském období, a zvláště v novorozeneckém věku. Nejrozsáhlejší kapitola je věnována diferenciální diagnostice anemií a jejich léčbě se zaměřením na nejčastěji se vyskytující sideropenické anemie a anemie chronických chorob. V dalších kapitolách jsou systematicky popsány poruchy bílých krvinek a krvácivé stavy způsobené poruchami destiček, koagulačních faktorů nebo cévní stěny. Samostatná část je věnovaná trombózám, které jsou narůstajícím problémem v dětském věku, zvláště v souvislosti s intenzivní péčí a invazivními vstupy. Součástí učebnice je i moderní diagnostika a léčba závažných onemocnění krvetvorby, jako jsou selhání kostní dřeně, leukemie a histiocytózy. Důležitou oblastí je i kapitola týkající se hematologických projevů jiných závažných onemocnění (renálních, metabolických gastrointestinálních atd.), které mohou přispět k jejich diagnostice. V neposlední řadě je součástí učebnice i problematika očkování a psychosociální péče o hematologické pacienty včetně péče paliativní. Kniha je určena pro postgraduální vzdělávání v pediatrii. Může být zajímavá i pro praktické dětské lékaře a další speciality, kteří se setkávají s dětmi s hematologickým onemocněním.