Etiopatogenéza parodontitíd a ich vzťah k systémovým ochoreniam - Straka, Michal, 1950- (Bratislava : S GRAF, 2014)
Zápalové ochorenia parodontu patria k najbežnejším chronickým ochoreniam v populácii a spolu so zubným kazom sú najčastejšími príčinami straty zubov. Monografia je venovaná problematike "dentálnej fokálnej infekcie", pričom sa zameriava predovšetkým na zápalové ochorenia parodontu. Úvodná časť knihy (kapitoly 1 a 2) podáva prehľad súčasným poznatkov o etiopatogenéze zápalových ochorení parodontu a o hlavných faktoroch, ktoré sa podieľajú na rozvoji týchto stavov. Vďalšej kapitole sa autor zmieňuje o v súčasnosti používanej klasifikácii ochoreníparodontu. V kapitolách 4 - 11 podáva prehľad o interakciách medzi zápalovými ochoreniami parodontu a celkovými chorobami, čo je problematika, ktorá sa v posledných rokoch dostala do centra záujmu nielen výskumníkov, ale i zubných lekárov, všeobecných lekárov a ďalších špecialistov. Podrobne sú rozpracované najmä nasledujúce stavy, ktoré môžu byť s parodontitídou asociované: ateroskleróza, infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda, diabetes mellitus, predčasné pôrody, reumatoidná artritída, respiračné ochorenia, chronická renálna insuficiencia a osteoporóza.
Bibliogr. odkazy
Keywords: choroby parodontálne -- etiológia -- klasifikácia -- imunológia; parodontitída -- etiológia -- imunológia; choroby kardiovaskulárne; diabetes mellitus; choroby muskuloskeletálne