Zdravotní systém první Československé republiky v kontextu národnostního a sociálního složení - centrum vs. periferie - Tóth, Andrej, 1975-; Novotný, Lukáš, 1978-; Tóthová, Valérie (České Budějovice : Nakladatelství Tomáš Halama, 2024)
Kniha přibližuje problematiku vývoje československého veřejného zdravotnictví ve dvacátých a třicátých letech 20. století, a to nejen čtenářům z řad odborníků, ale i zájemcům z širšího spektra laické veřejnosti, kteří se zajímají hlouběji o reálie prvorepublikového Československa. Poskytuje odpovědi na některé důležité otázky spojené s problematikou zdravotní péče (její dostupnosti, jazykové nebo kulturní diferenciace podle jednotlivých regionů nebo situace sociálně slabých obyvatel), se zdravotnickou výchovou, její koncepcí, financováním nebo organizační strukturou, s budováním moderního zdravotního systému v Československé republice, se zdravotními výzvami nového státu (boj proti nakažlivým nemocem, postup vůči onkologickým chorobám nebo zavedení povinného očkování), s vývojem komunitní péče nebo s československým zdravotnictvím z národnostního aspektu.
Bibliogr. odkazy
Menný register
Res. angl.
Keywords: zdravie verejné; infraštruktúra verejného zdravotníctva; riadenie zdravotníckych služieb; štruktúra sociálna; dejiny; Československo