Hormonální antikoncepce : zásady bezpečné praxe - Křepelka, Petr (Ars medica, 2024)
Hormonální antikoncepce přestavuje nejefektivnější metodu plánovaného rodičovství. V České republice se jedná o metodu nejčastěji užívanou, kdy ji využívá vysoký počet žen různého věku – od pubertálního do perimenopauzálního období. Tato skutečnost otevírá klinický problém rizikových uživatelek. Jaká jsou skutečná rizika hormonální antikoncepce a v jakých případech se jedná o nepodložené mýty? Jaké jsou zásady bezpečné praxe? Odpověď tato publikace hledá v přehledu témat hormonální antikoncepce ve specifických klinických situacích (antikoncepce u adolescentních dívek, antikoncepce v klimakteriu, antikoncepce a kardiovaskulární morbidita, antikoncepce a nádorová onemocnění). Součástí přehledu je i reflexe pozitivních nekontracepčních účinků hormonální antikoncepce (hyperandrogenní stavy, nádorová prevence, menoragie, na cyklus vázané obtíže). Kniha se snaží poskytnout informace lékařům, kteří jsou v rámci své specializace (gynekologie a porodnictví, vnitřní lékařství, dětské lékařství, endokrinologie, aj.) konfrontováni se skutečností, že jejich pacientka již užívá hormonální antikoncepci, nebo se mají kvalifikovaně vyjádřit k bezpečnosti podávání antikoncepce. Nejde o to, podat hormonální antikoncepci každé ženě. Je potřeba dodržet kontraindikace, neboť jejich překročení by poškodilo nejen ženu, ale i metodu jako takovou. Jaké výhody, ale i rizika hormonální antikoncepce může v dané situaci představovat? Odpovědi na tyto otázky reflektují vědecké důkazy, kterými současná medicína disponuje.