Nevratné poškození : jak naše dcery propadají transgenderové mánii - Shrier, Abigail (Nakladatelství Bourdon, 2024)
Dospívající dívky stále častěji užívají testosteron, ničí si těla a vydávajíse na nevratnou cestu ke změně pohlaví. Co stojí za tímto jevem, o kterém se podle některých aktivistů vůbec nesmí mluvit? Odpověď na tuto otázku se snaží nalézt Nevratné poškození - kniha, jejíž vydání provázely v mnoha zemích výhrůžky a protesty. Americká novinářka Abigail Shrier se prostřednictvím šokujících statís-tik a příběhů ze skutečných rodin pokouší tento trend vysvětlit jako novodobou epidemii, která nemá nic společného se skutečnou gendero-vou dysforií, ale pramení zejména z křehkosti a pomíjivosti naší součas-né kultury. Autorka popisuje, jak „přiznání" transgenderové orientace okamžitě zvyšuje společenský status dívek a jak je těžké vrátit se zpět, jakmile jednou udělají první krok k tranzici. „Knihu doporučujeme rodičům, kteří se potřebují zorientovat v chaosu světa kolem svých dospívajících dětí, aby se pak dokázali vnitřně zpevnit a lépe rozpoznávali, co do jejich rodiny patří a co dovnitř nepustí."