Mosty do sveta demencie : validácia v každodennom živote - Fercher, Petra; Sramek, Gunvor; Feil, Naomi, 1932-; Wirth, Mária; Nentvichová Novotná, Renáta (Bratislava : Občianske združenie TERAPEUTIKA, 2020)
Tí, ktorí sa profesionálne alebo súkromne starajú o l'udí s demenciou, v hojnej miere poznajú ťažké každodenné situácie. Osvedčená metóda validácie pomáha opatrovateľom zachovať dôstojnosť starších ľudí v každodennom živote a dosiahnuť, aby boli uvoľnenejší a vyrovnanejší. Autorky poskytujú jednoduché a zrozumiteľné základné vedomosti o princípoch a technikách validácie. Ukazujú cestu k úctivému postoju a spolu s početnými príkladmi naznačujú, ako a kedy možno použiť rôzne validačné techniky na priateľskej-šiu interakciu. Výnimočnú úlohu pri tom zohráva symbolické porozumenie bizarnému správaniu starších ľudí, ktoré možno často odvodiť z ich životnej histórie.
Bibliogr. odkazy
Keywords: demencia; starnutie; starostlivosť ošetrovateľská; opatrovatelia; vzťahy medziľudské; komunikácia; empatia; rešpekt; validácia; príručka