Otorinolaryngologie pro nelékařské zdravotnické obory - Pellant, Arnošt, 1943-; Blanař, Vít; Škrvrňáková , Jana; Chrobok, Viktor, 1964-; Komínek, Pavel, 1958- (Medicína hlavy a krku, 2024)
Autoři přehledným způsobem zpracovali klinickou anatomii, fyziologii, diagnostiku a obecné principy léčby v celém rozsahu otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. Spolu se sestrami byla připravena problematika ošetřovatelské péče. Na přípravě se podílelo 9 autorů a více než 40 spoluautorů. Kniha je rozdělena do pěti základních odborných částí. První čtyři mají jednotnou strukturu a dělí se na příslušné kapitoly či oddíly – klinickou anatomii, fyziologii a symptomatologii, diagnostiku a léčbu nemocí a patologických stavů v dané oblasti s akcentem na ošetřovatelskou nebo na zdravotně sociální péči. Častým a klinicky závažným stavům je vždy věnována samostatná podkapitola pojednávající o úloze sestry a ošetřovatelské péči u vybraných úkonů. Pátá část nazvaná Ošetřovatelská péče je zaměřena na vybrané výkony z důvodu přehlednosti a přiměřeného rozsahu. Holistický přístup k nemocným, kritické myšlení včetně uplatnění vědomostí z dalších vědních oborů (např. zdravotnická etika, komunikace, zdravotnická psychologie) jsou součástí komplexní ošetřovatelské péče. V celé knize je uváděn výraz sestra, který označuje širší množinu kvalifikací praktická sestra/všeobecná sestra/sestra specialistka a její aktivity a kompetence stanované platnou legislativou.