Stručné repetitorium ultrasonografie - Hrazdira, Ivo, 1930- (Praha : Audioscan, spol. s r.o., 2003)
Ultrasonografie jako diagnostická metoda prošla za uplynulých 50 let prudkým technickým vývojem a stala se nejrozšířenější zobrazovací metodou současné medicíny. Tato stručná příručka je určena jednak začínajícím ultrasonografistům, jednak studentům medicíny. Cílem díla je podat ucelený obraz o ultrazvukové problematice v lékařství. Kniha je rozdělena na část všeobecnou a speciální. Všeobecné části je věnována asi jedna the tina rozsahu. Tato část podává ucelený přehled o principu jednotlivých ultrazvukových techni a návazností na vyšetřovací postupy včetně obrazových a procedurálních artefaktů a úskalí při aplikaci vyšetřovacích postupů. Část speciální názorně a systematicky rozebírá konkrétní vyšetřovací postupy a procedury. Autor se v ní snažil podat stručnou a srozumitelnou formou jak fyzikální základy metody, tak především přehled jejích hlavních klinických aplikací. Věří, že se stane Vašim pomocníkem při zdolávání prvních úskalí této diagnostické zobrazovací metody.
Bibliogr. odkazy
Register
Keywords: ultrasonografia; zobrazovanie diagnostické; príručka