Dětská neuropsychiatrie v klinické praxi - Danhofer, Pavlína (GRADA Publishing, 2024)
Kniha se klade za cíl podívat se především na dětské neurologické diagnózy více komplexně, interdisciplinárně. Snaží se definovat specifika psychiatrických komorbidit u neurologických onemocnění v dětském věku, a to nejen z patofyziologického pohledu, ale i z pohledu různých terapeutických specifik. Kniha zahrnuje základní psychiatrické a neurovývojové poruchy v dětském věku. Věnuje se i základní fyziologii a anatomii, neuropsychologickým vyšetřovacím metodám a psychiatrickým komorbiditám u neurologických onemocnění v dětském věku. Dětská neurologie zahrnuje celou řadu diagnóz, které jsou způsobeny onemocněním mozku, míchy a periferních nervů a svalů. Dětský neurolog nejčastěji řeší epilepsie, bolesti hlavy, dětské mozkové obrny, zánětlivá onemocnění mozku, nervosvalová onemocnění a další. Jak lze ale neurologické diagnózy, které mají svůj původ v CNS, oddělit od psychiatrických onemocnění? Procesy, které probíhají v neurálních sítích, jsou velmi komplexní a jednotlivé neurologické a psychiatrické projevy tvoří jakési kontinuum, prolínají se a často velmi intenzivně kombinují. Psychiatrické projevy u neurologických onemocnění však mohou mít svá specifika a někdy striktní rozdělení na neurologii a psychiatrii možné není.