Nervový systém člověka : pro humanitní obory - Orel, Miroslav, 1973- (Praha : GRADA, 2025)
Jak vypadají a fungují naše nervové buňky? Z jakých částí se skládá mozek, mícha a periferní nervy? Souvisí náš mozek s tím, kým jsme a jací jsme? Jaké máme v současnosti možnosti vyšetření? Lze nějak ovlivnit naše nervové buňky a celý nervový systém? Jak vnímáme smyslové informace, kudy se dostávají do mozku a kam v něm putují? Publikace pojednává o stavbě, funkci, vývoji, možnostech vyšetření i ovlivnění nervového systému. Jeho integrální součást – mozek – má přímý vztah k psychické, vztahové i spirituální stránce a dotýká se tak všech rovin lidského bytí. Text vychází ze soudobých poznatků lékařské vědy, ale nezabíhá do medicínských podrobností a detailů, které nejsou pro cílovou skupinu čtenářů nutné. Klade důraz na propojení nervového systému (zejména mozku) s psychikou člověka a jeho životem. Zahrnuta je rovněž oblast smyslů a smyslového vnímání. Text publikace je bohatě ilustrován a doplněn fotografiemi a snímky z lékařských vyšetření.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Keywords: systém nervový; javy fyziologické, v nervovom systéme; monografia