Toxická epidermální nekrolýza v kontextu závažných bulózních onemocnění - Lipový, Břetislav (Grada Publishing, 2024)
Problematika samotných „dermatologických katastrof“ – závažných bulózních onemocnění – se stává stále aktuálnějším tématem. Při zvyšujícím se počtu medikamentů zaváděných do klinické praxe, narůstá také pravděpodobnost rozvoje polékových dermatologických reakcí. Nejzávažnějším stavem z této poměrně heterogenní skupiny onemocnění je právě toxická epidermální nekrolýza (TEN). Kniha je zaměřena na praktické aspekty současného povědomí v oblastech, jako jsou patofyziologie, diagnostika, diferenciální diagnostika, infekční komplikace, lokální a systémová terapie zejména u pacientů s TEN. Nicméně diskutovány jsou také příbuzné syndromy ze skupiny závažných bulózních stavů. Protože za úspěšnou terapií každého z pacientů s TEN stojí vždy vysoce erudovaný a hlavně multidisciplinární tým odborníků, je kniha určena nejen pro popáleninové specialisty, kteří se o pacienty s TEN starají v České republice primárně, ale rovněž je cílena na dermatology, anesteziology, plastické chirurgy, intenzivisty a oftalmology. V neposlední řadě je kniha určena i pro ošetřovatelský zdravotní personál, neboť je stavebním kamenem v komplexní péči o pacienty s TEN.