Onkologie : minimum pro praxi - Tomášek, Jiří (Edice Asclepius, 2015)
Tato 448 stránková publikace je členěna do 36 kapitol, z toho 17 kapitol je obecných, ostatních 19 se věnuje konkrétním onkologickým diagnózám. Pro snadnější orientaci je kniha opatřena rejstříkem. Publikace je primárně určena lékařům neonkologům, aby se lépe orientovali v onkologických diagnózách a v současných možnostech diagnostiky a léčby. Pomůže najít odpovědi na základní dotazy, které klade pacient při zjištění nádorového onemocnění nebo při podezření na ně. Zajímavá je ale i pro onkology, kteří v obecné části naleznou praktické základy nutriční péče, léčby bolesti, psychologické podpory, paliativní péče atd. Prostor je věnován také statistice nebo vyhledávání informačních zdrojů v onkologii. Obrovský nárůst znalostí o molekulárním podkladu jednotlivých malignit vede k rychlému zavádění nových cílených léků do běžné praxe, jejich indikace je často vázána na dobře provedené vyšetření molekulárních prediktorů. Samostatné kapitoly jsou proto věnovány správnému odběru tkání k molekulárním vyšetřením a indikaci vyšetření těchto prediktorů u různých nádorů. Ve speciální části lze získat rychlý přehled o základních diagnózách jak solidních nádorů, tak hematologických malignit. Užitečnou pomůckou může být i pro lékaře v rámci předatestační přípravy.