Farmakognózia : biologicky aktívne rastlinné metabolity a ich zdroje : učebnica pre študentov farmaceutických fakúlt - Mučaji, Pavel, 1968-; Bittner Fialová, Silvia, 1981-; Czigle, Szilvia; Grančai, Daniel, 1950-; Nagy, Milan (Bratislava : HERBA, 2025)
Vysokoškolská učebnica pre študentov študijného programu farmácia. V treťom vydaní učebnice ostala zachovaná osvedčená štruktúra pôvodného rukopisu druhého vydania. V súvislosti s nárastom liekopisných monografií drog pochádzajúcich z východnej Ázie boli doplnené informácie o biologických aktivitách ich špecifických sekundárnych rastlinných metabolitov. Zohľadnené bolo aj nové vydanie Slovenského farmaceutického kódexu. Nárast poznatkov o pôsobení dávno známych rastlinných molekúl na iónové kanály, receptory spriahnuté s G-proteínom či s nimi súvisiacimi signálnymi kaskádami sa prejavil doplnením informácií takmer pre každú farmakognostickú štruktúrnu skupinu rastlinných metabolitov.
Druhý podnázov je prevzatý z obálky
Bibliogr. odkazy
Registre
Skratky
Keywords: farmakognózia; rastliny liečivé; účinky farmakologické; drogy rastlinné; drogy liekopisné; učebnica