Princípy klinickej farmácie a farmakoterapie - Kuželová, Magdaléna, 1951- (Vysokoškolská učebnica, 2025)
Inovácia v oblasti liekov, rovnako ako aj jej rýchlosť rastú veľmi prudko a zároveň sa precizujú princípy ich racionálneho používania. Tak ako sa vo svete liekov zvyšuje ich počet a urýchľuje sa inovácia, mení sa aj postavenie a úlohy zdravotníckych pracovníkov a samozrejme aj postavenie farmaceuta vo farmakoterapeutickom procese. Farmaceut sa stáva celosvetovo súčasťou tímu zabezpečujúceho poskytovanie zdravotníckej starostlivosti, konzultantom pacienta, ale aj lekára, audítorom racionálnej farmakoterapie a realizátorom zdravotníckych projektov, najmä v oblasti primárnej a sekundárnej prevencie chorôb. Tieto úlohy, ktoré stoja pred farmaceutmi pri poskytovaní lekárenskej a farmaceutickej starostlivosti si vyžadujú širšie vedomosti z oblasti štandardov racionálneho používania liekov.