Minerály - Dobrovanov, Oleksandr (HERBA, 2025)
Minerály sú nenahraditeľnými stavebnými kameňmi pre správne fungovanie ľudského organizmu, sú nevyhnutné nielen pre jeho štrukturálne súčasti, ale aj pre správnu funkciu dôležitých procesov na všetkých úrovniach. Ich nedostatok (ale aj nadbytok) sa môže negatívne prejaviť na psychickom i fyzickom zdraví. Ovplyvňujú totiž kognitívne funkcie, nervový systém, imunitu, pohybový aparát či energetický metabolizmus. Nízka koncentrácia niektorých minerálov sa môže prejavovať únavou, ochoreniami očí, srdca, kĺbov, svalov, zlou kvalitou nechtov, vlasov i pleti.