Od počatia po narodenie : ako vzniká ľudský mozog - Harris, William A. (Citadella, 2025)
Obdivuhodný príbeh o tom, ako sa vyvíja ľudský mozog od počatia po narodenie a ďalej. V čase, keď sa dieťa narodí, je jeho mozog vybavený miliardami dômyselne vytvorených neurónov, ktoré sú navzájom prepojené biliónmi prepojení a spoločne tvoria kompaktný a fascinujúco výkonný superpočítač. Kniha Od počatia po narodenie vás vezme na neobyčajnú cestu na samý okraj stvorenia, od okamihu oplodnenia vajíčka až po každý krok vývoja ľudského mozgu v maternici – a dokonca aj trochu ďalej. Popredný experimentálny neurobiológ W. A. Harris vás prevedie procesom vzniku mozgu. Autor sa zaoberá najväčšími otázkami, ktoré si vedci kládli v súvislosti s vyvíjajúcim sa mozgom, a opisuje mnohé zo vzrušujúcich objavov, ktoré boli základom nášho súčasného chápania tohto orgánu. Harris rozpletá pozoruhodný evolučný príbeh, ktorý sa začína pred miliardami rokov v období starohor, keď sa z jednobunkových organizmov prvýkrát vyvinuli mnohobunkové živočíchy, a odhaľuje, ako rast mozgu plodu v priebehu deviatich mesiacov odráža vývoj mozgu v priebehu vekov. Naše mozgy majú veľa spoločného s mozgami iných živočíchov a Harris ponúka poučný pohľad na to, ako boli porovnávacie štúdie zvierat kľúčové pre pochopenie toho, čo robí ľudský mozog ľudským. Nezabudnuteľná kronika jedného z najväčších výdobytkov prírody Od počiatku po narodenie opisuje, ako neuveriteľný výkon mozgu zabezpečuje, že každý mozog je jedinečný, a ako nám prelomové vedecké objavy pomáhajú dekódovať mnohé ľudské vlastnosti, ktoré sa prejavia až v neskoršom veku.