Nekrmte svou opičí mysl : ven z kruhu úzkosti, strachu a obav - Shannon, Jennifer (portál, 2025)
Kniha se zabývá problémem neustálého běhu repetitivních myšlenek a vnitřního chaosu, které nás odvádí od přítomnosti a zúzkostňují. Tento rádce využívá kognitivně-behaviorální terapie (KBT) a terapie přijetí a odhodlání (ACT) a pomáhá čtenářům definovat vlastní „opičí mysl“ a přestat ji krmit úzkostnými myšlenkami. Shannon ukazuje, jak zvrátit koloběh vyhýbavosti, který naše starosti přiživuje: vede nás k tomu, abychom se zdrojům úzkosti postavili čelem. Nabízí praktické techniky a cvičení, které pomáhají rozpoznat a zvládat negativní myšlenkové vzorce a přestat unikat před hrozbami, což je postup, který úzkost pouze zvyšuje. Kniha je výjimečná kombinací teoretických poznatků s praktickými radami i veselými ilustracemi, což čtenářům umožňuje integrovat nové přístupy do každodenního života a dosáhnout klidu.