Opuštěnost a sebeodcizení : přístupy k terapii narcistické poruchy osobnosti - Asper, Kathrin (Spektrum, 2025)
Pocity opuštěnosti a sebeodcizení jsou základem narušeného pocitu vlastní hodnoty, kterým se mimo jiné vyznačuje tzv. narcistická porucha osobnosti. Autorka se oběma jevy zabývá jako něčím, co možná zažil každý z nás, a zároveň na základě četných kazuistik či výkladu pohádek, mýtů a legend zpřístupňuje čtenáři porozumění problematice narcistické poruchy i jejím pozdějším důsledkům. Těmi jsou znejistění vlastních pocitů, narušení zdravé sebelásky a sklon k depresím a grandiozitě. Autorka také ukazuje možnosti terapie. Knihu ocení psychoterapeuti a další odborníci v pomáhajících profesích. Publikace zároveň nabízí užitečné podněty čtenářům, kteří se sami potýkají s touto poruchou, a jejich blízkým.