Výživa a metabolické poruchy človeka - Lenártová, Petra, 1983-; Gažarová, Martina, 1982-; Chlebo, Peter (Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2022)
Publikácia prináša ucelený pohľad na biochemické a fyziologické procesy súvisiace s výživou človeka a metabolizmom. Vysvetľuje základné princípy príjmu, spracovania a využívania živín v organizme a približuje význam jednotlivých zložiek potravy – bielkovín, sacharidov, tukov a vody – v udržiavaní životných funkcií. Osobitná pozornosť je venovaná problematike metabolických porúch, ich mechanizmom vzniku, klinickým prejavom a možnostiam liečby. Kniha čitateľovi poskytuje prehľad o súčasných poznatkoch v oblasti metabolizmu, dedičných i získaných metabolických ochorení a moderných prístupov k ich terapii, vrátane nutričnej, substitučnej a farmakologickej liečby.