Výživa a metabolické poruchy človeka - Lenártová, Petra, 1983-; Gažarová, Martina, 1982-; Chlebo, Peter; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov. Ústav výživy a genomiky (Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2022)
Publikácia prináša ucelený pohľad na biochemické a fyziologické procesy súvisiace s výživou človeka a metabolizmom. Vysvetľuje základné princípy príjmu, spracovania a využívania živín v organizme a približuje význam jednotlivých zložiek potravy – bielkovín, sacharidov, tukov a vody – v udržiavaní životných funkcií. Osobitná pozornosť je venovaná problematike metabolických porúch, ich mechanizmom vzniku, klinickým prejavom a možnostiam liečby. Kniha čitateľovi poskytuje prehľad o súčasných poznatkoch v oblasti metabolizmu, dedičných i získaných metabolických ochorení a moderných prístupov k ich terapii, vrátane nutričnej, substitučnej a farmakologickej liečby.
Vydala Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vo Vydavateľstve SPU
Obsahuje bibliografiu na strane 173-178
Publikácia je určená študentom, zdravotníckym pracovníkom i všetkým, ktorí sa zaujímajú o prepojenie výživy, zdravia a biochemických procesov v ľudskom tele.
Keywords: choroby metabolické a poruchy výživy; príznaky a symptómy; učebnica