Transnazální endoskopická chirurgie spodiny lební : mozkové nádory a likvorea - Lipina, Radim, 1971-; Matoušek, Petr, 1973- (Medicína hlavy a krku, 2014)
Problematika nádorů lebeční spodiny patří mezi hraniční oblasti oborů neurochirurgie a otorinolaryngologie. Na diagnostice a léčbě nádorů lebeční spodiny a řešení jejich komplikací se ale také významně podílejí pracovníci radiodiagnostiky, patologie, neurologie, endokrinologie, oční lékaři a onkologové. V posledních letech došlo k rozvoji endoskopických technik, které se staly standardní metodou léčby většiny patologií selární oblasti a alternativou pro patologie v dalších oblastech lebeční spodiny. Hlavním cílem transnazální endoskopické chirurgie je minimální traumatizace tkání během přístupu k operované lézi a zároveň zachování stejných možností radikality operačního výkonu, což je však podmíněno úzkou spoluprací neurochirurga a otorinolaryngologa. Cílem publikace je podat komplexní přehled současných znalostí a technických možností při endoskopickém řešení patologií spodiny lebeční. Vedle nosných kapitol, ve kterých se autoři věnují operační technice, je v monografii popsána také anatomie, fyziologie, patologické stavy, diagnostika a neoperační léčba nádorů selární oblasti a přilehlé části lebeční spodiny.