Adaptace na chlad u člověka : možnosti a hranice - Zeman, Václav, 1940-2020 (GALÉN, 2025)
Monografie pojednává o různých aspektech reakce a adaptace lidského organismu na působení chladu se zvláštním zřetelem na chlad extrémní. Tomu jsou vystaveni sportovci (maratonští plavci, horolezci, vodáci, triatlonisté, sportovní otužilci a často také lyžaři), v profesní oblasti pak potápěči, vodní záchranáři, členové horské služby, vojáci, ale i všichni, kteří jsou nuceni pracovat v drsných klimatických podmínkách. Adaptace na chlad se týká samozřejmě i běžné, nesportující populace - otužování vůči chladu je důležité zejména z hlediska snížení nemocnosti pro akutní respirační choroby. Kniha podává přehled fyziologických pochodů nastupujících jako reakce na celkové působení intenzivního chladového podnětu, zabývá se projevy adaptace na chlad a objasňuje podstatu zvyšování obranyschopnosti organismu otužováním. Text je určen převážně lékařům, ale též pracovníkům v profesích vyžadujících adaptaci na chlad. Dále pak pedagogům a trenérům sportovců, kteří přicházejí s chladem do styku.