Nekonvenčný svet prionových chorôb : malá retrospektíva a perspektívy, alebo 2+1 Nobelove ceny - Mitrová, Eva, 1937- (Vydavateľstvo zdravotníckej literatúry HERBA, spol. s r. o., 2008)
Publikácia ponúka fascinujúci pohľad do sveta nevšedných infekčných ochorení, ktoré sa vymykajú klasickým predstavám o vírusoch a baktériách. Cez historický exkurz od pomalých vírusových infekcií až po objav samotných priónov, čitateľ sleduje vývoj poznania v oblasti transmisívnych špongioformných encefalopatií (TSE) a významné osobnosti, ktoré sa na ňom podieľali – od Sigurdssona a Gajdušeka po Prusinera.Kniha sa venuje nielen najstaršej známej priónovej chorobe – klusavke u oviec, ale aj prenosným demenciám u človeka, ako je Creutzfeldtova-Jakobova choroba (CJch) či kuru. Čitateľ sa dozvie, ako sa normálny proteín mení na infekčný prión, ako sa šíri organizmom a aké výzvy predstavuje diagnostika a liečba týchto ochorení.Zvláštna pozornosť je venovaná situácii na Slovensku, výskytu špecifickej mutácie génu E200K, ako aj špecialitám slovenského výskumu. V závere sa kniha venuje možnostiam prevencie, vedeckým hypotézam a tomu, ako zamedziť prieniku priónových chorôb do ľudskej populácie.Táto publikácia nie je len vedeckým prehľadom, ale aj čitateľsky prístupným rozprávaním o jednom z najzáhadnejších javov modernej medicíny, ktorý spája históriu, vedu, medicínu a etické otázky do jedného celku.