Mechanizmy nešpecifickej obrany organizmu - Borecký, Ladislav, 1924-2008 (Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1967)
Publikácia sa venuje biologickým základom nešpecifickej (vrodenej) imunity. Autor, významný imunológ, v nej systematicky rozoberá funkcie obranných mechanizmov, ktoré chránia organizmus pred infekciou nezávisle od predchádzajúceho kontaktu s pôvodcom ochorenia. Kniha poskytuje prehľad bunkových a humorálnych faktorov vrodenej imunity, ich fyziologických a biochemických vlastností a úlohy v rámci celkového imunitného systému. Reflektuje vtedajší stav vedeckého poznania v oblasti imunológie a je určená najmä odborníkom z oblasti medicíny, biológie a experimentálnej patológie, ako aj študentom prírodovedných a lekárskych odborov.