Manuál terapie systémů vnitřní rodiny : léčba úzkosti, deprese a traumatu pomocí IFS - Anderson, Frank G. (Frank Guastella); Sweezy, Martha; Schwartz, Richard C., 1949- (Portál, 2025)
Richard C. Schwartz je tvůrcem směru zvaného terapie systémů vnitřní rodiny (IFS). Lidská psychika se podle něj vyznačuje existencí vnitřních částí, které se někdy projevují extrémními způsoby (zneužívání látek, disociace, sebepoškozování, perfekcionismus, posedlost vzhledem, vyhýbání se konfliktům a mnoho dalších). Tím, že se klient naučí těmto částem naslouchat, se jejich projevy stávají méně destruktivními a začíná se u nich projevovat důvod, proč původně vznikly – aby jedinci prospívaly. Předkládaný manuál poskytuje vodítka pro práci s klienty, kteří zažili trauma, narušení vazby a různé další psychické obtíže. Stručně a přehledně předkládá kazuistiky, techniky, přehledy, tipy, diagnostické postupy a cvičení terapeutům různých směrů. Metoda IFS je zakotvená v neurovědách, využívá přirozené vnitřní zdroje klienta a podporuje to, aby k sobě člověk zaujímal soucitný postoj. Kniha je určena pro psychoterapeuty či klienty, kteří se chtějí inspirovat metodou IFS.