Umelá inteligencia : pripravte sa na budúcnosť - Hanker, Filip; Trangel, Ján; Žofčin, Maroš (Ringier Slovakia Media, s.r.o, 2025)
V krátkom čase dokáže spracovať informácie obsiahnuté v tisíckach článkov, kníh či umeleckých diel a vygenerovať text, obraz alebo pieseň. Expresne rýchlo zvláda vyhodnotiť genetické či molekulárne informácie a pomôcť pri hľadaní nových liekov na doteraz neliečiteľné choroby. V reálnom čase spracúva astronomické dáta z teleskopov a posúva ľudstvo bližšie k nájdeniu odpovede na to, ako vznikol vesmír. V budúcnosti by mohla riadiť robotické misie na Mars, prispieť k predĺženiu života, pomáhať so vzdelávaním detí bez ohľadu na ich predispozície a sociálny status, dohliadať na našu bezpečnosť či upratovať naše domácnosti. O najnovších trendoch, možných scenároch pre budúcnosť i rizikách umelej inteligencie hovorí 16 autorít z oblasti vedy, právnej či medicínskej praxe alebo podnikania, ktorí sa dokážu pozrieť na obe strany pomyselnej mince. Nazrite vďaka nim pod povrch revolučného fenoménu a nahliadnite do budúcnosti, ktorá bude spätá s umelou inteligenciou a robotmi.