Vidět a být viděn: vystupování z psychického útočiště - Steiner, John (Psychoanalytická knihovna, 2025)
Kniha zkoumá ty situace v klinické práci, v nichž se pacient cítí ve slepé uličce a kdy hrozí selhání analytického procesu. Dochází k tomu v podmínkách opouštění ochrany psychického útočiště, v nichž musí čelit novým úzkostem a komplikacím. Kniha je rozdělena do tří částí, které zahrnují například témata zahanbení, stud a ponížení, bezmoc, moc a dominance, truchlení, melancholie a nutkání k opakování. Jasné formulace a styl psaní, vycházející především z klinické práce, zprostředkují čtenáři hloubku autorova vhledu, jeho citlivost a skutečný zájem o pacienty. Steinerovo kreativní a integrační úsilí umožňuje nové pohledy, založené na předchozích příspěvcích psychoanalytiků včetně Freuda, Kleinové, Rosenfelda a Biona. Kniha jistě zaujme psychoanalytiky, klinické psychoterapeuty a všechny, kteří se zajímají o psychoanalýzu.