Diabetes mellitus II. typu jako aktuální problém zdravotní politiky v ČR - Kovács, Radek (Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2025)
Monografia sa venuje aplikácii behaviorálnych intervencií, konkrétne nástrojov food nudges, v oblasti zdravotnej politiky zameranej na prevenciu a liečbu diabetu 2. typu (DM2). Autori systematicky analyzujú vedecké poznatky o účinnosti týchto nástrojov, ako aj ich spoločenskú akceptovateľnosť. V teoretickej časti sú predstavené princípy behaviorálnej ekonómie a koncept nudge, vrátane rôznych foriem intervencií. Publikácia zároveň mapuje aktérov a inštitúcie podieľajúce sa na tvorbe zdravotnej politiky a analyzuje ich vplyv. V empirickej časti je prezentovaný výskum medzi osobami s DM2, ktorý hodnotí akceptovateľnosť food nudges a ich vplyv na kvalitu života a remisiu ochorenia. Záverečná časť knihy predstavuje návrh procesného a systémového modelu behaviorálnej zdravotnej politiky, vrátane konkrétnych politických opatrení ako zavedenie cukrovej dane či podpora klinických programov zdravého životného štýlu.