Roztěkané : jak se žije ženám s ADHD - Kubíčková, Klára, 1988-; Srncová, Jana (Brno : HOST — vydavatelství, s. r. o., 2025)
Diagnózu ADHD si obvykle spojujeme s neposednými chlapci, kteří vyrušují a perou se. Výzkumy ale ukazují, že porucha pozornosti — ať už s hyperaktivitou, nebo bez ní — postihuje stejnou měrou i dívky. A s dospělostí nikam nezmizí. V důsledku dlouholetého medicínského stereotypu jsou ženy poddiagnostikované, osvojí si nevědomé kompenzační mechanismy, a teprve až přestanou zvládat souběh mateřství, domácnosti, vztahů a práce a začnou se potýkat s depresemi či úzkostmi, získají diagnózu ADHD. Často až po třicítce. Zpětně se tak vysvětlí mnoho jejich životních karambolů. Prostřednictvím příběhů takových roztěkaných žen kniha ukazuje, jaké škody může v jejich životech napáchat tlak neurotypické společnosti na to, aby ženy s ADHD vyhověly jejím požadavkům.
Obsahuje biografické údaje o autorkách
Obsahuje terminologický slovník
Obsahuje bibliografiu
Keywords: porucha pozornosti s hyperaktivitou; rodičovstvo; zamestnanie; aktivity denného života; aktivity voľného času; ženy; práce populárne; príbehy osobné