Ekologická úzkost : obavy z proměn našeho světa - Mičulka, Matěj; Kupka, Martin, 1976 (Praha : GRADA, 2025)
S každým dalším rokem a každou setinou stupně Celsia, která zvyšuje průměrnou teplotu naší planety, roste i hrozba klimatické změny pro naši společnost. Právě klimatickou krizí a obavami z ní se zabývá tato publikace. Perspektivou vědecké psychologie a nejnovějších výzkumů zkoumá pojmy, jako je ekologická úzkost, environmentální žal nebo solastalgie. Jedná se o souhrn dosavadního psychologického bádání v souvislosti s úzkostí z klimatických změn. Tento fenomén je zde představen v kontextu dalších psychologických konceptů a teorií.
Obsahuje biografické informácie o autoroch
Obsahuje bibliografické odkazy, bibliografiu, vecný a menný register
Kniha má potenciál najít své čtenáře nejen mezi psychology, sociology či filozofy, ale také mezi všemi zástupci oborů, kteří se zabývají problematikou klimatu. Rovněž může oslovit laické publikum, které zajímá výzkumný pohled psychologie na téma klimatické úzkosti.
Anglické a české resumé
Keywords: zmena klimatická; emócie; nádej; úzkosť; psychológia environmentálna; systémy skórovacie; monografia