Sociální vliv a rizikové chování adolescentů - Dobešová Cakirpaloglu, Simona; Cakirpaloglu, Panajotis (Psyché, 2025)
Monografie poskytuje ucelený přehled vybraných témat sociální dynamiky ve vztahu k rizikovému chování dospívajících. Její obsah, který má interdisciplinární charakter, je rozdělen do dvou částí. První část se zaměřuje na sociálněpsychologický přístup ke klíčovým aspektům struktury, dynamiky a vývoje různých sociálních skupin a na nejčastější jevy vyplývající ze vztahu mezi jedincem a skupinou jako sociálněpsychologickou entitou. Kniha se zaměřuje na analýzu procesů konformity, dodržování skupinových norem a zejména poslušnosti, přičemž vychází z nejdůležitějších experimentálních poznatků sociální psychologie. Druhá část monografie je věnována empirickému výzkumu vlivu vrstevnických skupin na rizikové chování dospívajících v České republice. Autoři zjišťovali, jak významně ovlivňuje vrstevnická konformita subjektivní pocit oblíbenosti a náchylnost k rizikovému chování u mladých lidí. Výsledky výzkumu tak umožňují hlubší vhled do dynamiky vrstevnických vztahů v tomto klíčovém vývojovém období a na jejich základě lze rozvíjet preventivní programy zaměřené na podporu zdravého vývoje dospívajících v českém prostředí.