Dítě s chronickým onemocněním v mateřské škole : výzvy pro učitele mateřských škol : empirický výzkum a metodická podpora - Plisková, Barbora (Pedagogika, 2025)
Kniha se zaměřuje na problematiku chronických onemocnění u dětí předškolního věku a na roli, kterou v této oblasti hrají učitelé mateřských škol. Výzkumy upozorňují na význam jasných zásad a pravidelného školení zaměstnanců mateřských škol v oblasti prevence a managementu nemocí, přesto se učitelé potýkají s řadou obtíží, které souvisejí zejména s péčí o chronicky nemocné děti a se zvládáním jejich specifických potřeb, jako jsou poruchy výživy nebo prevence přenosných infekcí. Studie zdůrazňují potřebu komplexního přístupu, který zahrnuje efektivní zdravotní péči, konkrétní směrnice a pravidelné vzdělávání pracovníků mateřských škol. To je zásadní pro vytvoření bezpečného a podpůrného prostředí pro děti s chronickými onemocněními.